28-06-08

Aan Rudolf !

Rudolf vertelde me via een reactie op mijn vorige postje , dat mijn blog de slechtste is van alle blogs omdat ik nogal wat schrijf fouten maak .

Nu ga ik hem toch teleurstellen , want stoppen ga ik zeker niet doen en mijn laatste fout heb ik ook nog niet geschreven . Maar hoe komt het dan dat de ene veel fouten schrijft en de anderen bijna niet ? Zijn wij dan zoveel dommer dan de gemiddelde mens ? Maar nog belangrijker , hoe voelen deze mensen dat aan ? Weten zij dat zelf ? Kon of kan  ik beter ?

Dat zijn allemaal vragen die ik ga proberen te verwoorden . Hopelijk hebben julie even wat tijd om dit allemaal te lezen .

Ik ben opgegroeit in een goed en gemiddeld arbeiders gezin waarvan mijn beide ouders uit werken gingen . Ik was zelf een zeer tenger manneke dat heel veel genoegen schepte om mijn zus haar dagelijkse plagerijen toe te dienen . We werden zeer streng opgevoed . En met streng bedoel ik niet het gewone maar tot juist de toelaatbare zeer strenge opvoeding. Vooral door mijn vader waar ik een heilige schrik van had . Ik ga hierover niet tot detail treden , maar om wat vooruit te lopen , wil ik toch zeggen dat we nu een uitstekende verhouding hebben .

Op de lagere school tot het zesde leerjaar was ik bij de strevers , en de beste van de klas . Met raporten van in het éérste leerjaar met punten van 92 % tot het zesde leerjaar met 85 % afgesloten . Ik was hiermee telkens ong. de vierde van de klas . Hiermee zou ik toch ieder ouder zeer gelukkig maken ......maar niet bij ons . Ik behalde die punten op een vrij simpele manier zonder dat ik elke avond voor mijn boeken moest zitten , en dit was genoeg om mijn vader telkens de woorden te geven dat het veel beter kon . Ik werd voor deze punten gestraft , want er waren nog 3 voor mij . Geloof me , ik haat leren , en nog veel meer de school en ........Ik ben en was toen iemand die altijd wist wat hij wilde . Zo wist ik ook vrij vlug wat ik later wilde worden . Die vragen kwamen in het zesde leerjaar in volle teugen op je afgevoerd . Ik wil bakker worden !

In de éérste instantie werd daar overal al lacherig over gedaan . Bakker , is nu niet wat ze elke dag horen en niemand nam dit ook erg serieus. Ik werd naar de vakschool gestuurt waar ikhet orientatie jaar aanvatte net zoals vele andere . Moderne werd via het pms. afgeraden . Ik zou de éérste jaren met veel werken wel kunnen volgen , maar zou buizen de volgende jaren . Dus de techniche richting . Ik kreeg daar te maken met houtbewerking , metaal , electriciteit enz... Van alles een beetje om de keuze het volgende jaar wat te vergemakkelijken . Bakken was er natuurlijk niet bij ! Ik begon en sloot dat jaar zonder interessen af , met de gevolgen aan de punten te zien . Geen buizen hoor , nooit gehad . De thuis situatie zal al wel te raden zijn . Ik werd van dat jaar ook ongelooflijk gepest op school . Ik werd dat ook al wel op de lagere school , maar in het middelbaar ging dit heel ver , tot wekelijkse vechtpartijen toe . Thuis kon ik iet op sreun rekenen , want een pestkop als ik ( bij mijn zus dan ) zal hetzelf wel uitlokken . Het was dus allemaal mijn schuld ! Wat heb ik toen tegen mijn zin naar school gegaan ......ik krijg er nog de daver van . op het einde van dat rot jaar viel er terug de keuze . Mijn ouders had ik al wel laten weten dat ik bakker wilde worden maar mijn vader zag dit niet zitten . Onder de valantie , ik was toen 13 jaar liet hij me in het weekeinde bij een bakker gaan werken , met de bedoeling om mijn gedachten te veranderen . De wooden die hij tegen die bakker zij toen hij me daar s'avonds naartoe bracht vergeet ik niet . Laat hem maar goed afzien !! Helaba , ik was wel maar 13 he ! 2 weekeinde's ben ik geweest , dat was de afspraak want nu gezegt , met iemand van 13 in de bakkerei haal je een grote last in huis en is het verboden en strafbaar voor de bakker . En gaat ge nog altijd bakker worden , vroeg mijn vader . Ik ben nu nog zekerder dan éérst antwoorde ik !

Ik mocht na oneindelijke ruzie's toch mijn zin doen en ging naar de bakkerschool in Geel . Dit was hoger beroeps ( A3 ) Weeral zakken terwijl hij een hel andere toekomst voor ogen had met mij . Tja als je werkmakkers je vertellen dat hun zonen of dochters voor advokaat leren , met wat moet je dan zelf gaan stoefen . Ik was daar weer de uitblinker van de klas, maar al wat je daar te leren kreeg kende ik al . Frans was al weggevallen en de enige moeilijkere vakken waren dan praktijk kennis en dat deed ik dan weer graag waar de punten ook weer hoog waren . Thuis deed ik niks voor school en behaalde met gemak de 85 % . Mijn vader content zou je zeggen . Dat was hij nog nooit geweest , dus nu zeker niet . Ge leerd daar niks , waar hij eigenlijk wel gelijk in had , maar ik werd wel bakker !

Op mijn 15 jaar begon ik met weekeind werk bij de bakker waar ik nu nog altijd actief ben . Ik die dacht veel te kennen , mocht dadelijk vast stellen dat ik op 4 weekeindes meer geleerd had dan in die 2 jaar naar school gaan . En weer had ik het getroffen . De vader van mijn huidige baas zwaaide daar nog de scepter . Streng , streng .....wat was mijn vader een doetje ! Maar het verschil met thuis was heel simpel . Hij gaf me respect , en dat woordje is voor mij heel belangrijk en onbekent voor de heer Rudolf . Ik werd geprezen en op het einde van het weekeinde beloond met een kleine vergoeding . 24 uren gewerkt , dus 2 dagen of nachten en ik kreeg nu 21 jaar geleden 150 frank , 6.5 frank per uur als je het omrekent . Maar het was gewoon een vast bedrag dat ik kreeg voor het weekeinde ook al was het eens wat minder uren . Voor een brommer te komen verdienen op 2 maanden moet ge hier niet zijn was de uitleg van mijn baas toen . Ge zou mij moeten betalen voor de tijd die ik verlies met jou op te leiden. Was ik teleurgesteld ? Nee hoor , ik kwam echt om iets te leren ! Mijn vader zijn reactie was , ik vind dit nog te veel . Maar er veranderde wel iets bij mijn vader na een paar weken . Hij begon echt te apricieren wat ik deed . Heel de week naar school en op vrijdag avond thuis komen en dadelijk in mijn bed om op te staan rond 12 u . Na een paar weken nam mijn baas me ook appart en vertelde me dat hij zeer tevrede over mij was en ik kreeg dadelijk een fikse verhoging van mijn vergoeding . 1500 frank per weekeinde . Hier krijg je de jeugt natuurlijk niet voor uit hun bed , maar ik was hiermee supper blij . 6000 frank op een maand was dadelijk een verdubbeling van mijn pré die ik van mijn ouders kreeg . De vraag thuis kwam dan ook vlug . Moet hij daarvan niks aan zijn zus afstaan , want die deed haar best op school en verdient niks . Ik was toen al watmondige en opstandiger geworden en zij doodleuk . Van het moment ik hier iets moet afstaan aan mijn zus , dan mag mijn baas alles houden en heeft ze ook niks .Uiteindelijk mocht ik, alles houden maar moest het sparen .

Na dit een half jaar gedaan te hebben kwam de vraag van mijn baas of ik niet op leerkontract kwam . Tja op die school leerde ik echt niks bij en de interssen was ook ver te zoeken . Ook zat ik daar tussen jongens die 4 jaar ouder waren . Blijven zitten in een vorige richting en dan uiteindelijk maar voor bakker leren om hun broek verder te verslijten . Mijn vader ging hier weer niet in te éérste instantie niet mee akkoord maar moest toch buigen en ik kreeg mijn zin . Vanaf dat moment is mijn jeugt een zwart gat . Het was thuis een hel . 1 dag per week naar school waar ik dan nog niks deed . En met niks bedoel ik ook niks ! Maar in de bakkerei ontplooide ik mij helemaal . Ik ging er helemaal voor en maakte 70 - 75 uren per week  . Ik wis ook al dat ik na mijn leercontract mocht blijven . De verplichte vergoeding van in het eerste jaar 4500 fr per maand werden voor mij 16000 fr. en in het laatste jaar 24000 fr . Dit gaf mij als tiener een grote vrijheid . Ik spaarde per jaar meer dan een gemiddeld gezin . De plannen om het huis vroegtijdig te verlaten waren al aan het opkomen .

In het laatste jaar moet je een groot examen afleggen praktijk . In kleine groepjes moesten we dan examen doen en een bakkerij laten draaien door bepaalde opdrachte samen en ook individueel af te werken . De jury liep constand op onze vingers te kijken en in het oog te jhouden of we de juiste beslissingen namen , ook in groep . De leiding over de groep nam ik dadelijk op mij en werd ook geapriceert , en verliep op z'n best . We hadden alles op de korste tijd van alle groepen klaar gekregen met 1 uur verschil . De eerste proef waar ik het over heb was alles behalve patteserie maken . Hier behaalde ik 98 % . De volgende dag kwam de patteserie er aan . Mijn specialiteit . Dit gebeurt allemaal individueel . Ik moest een kerstgebak maken . Bladerdeeg , koeken , 2 verschillende taarten waarvan 1 opgedragen en de andere naar eigen keuze . En dan nog een eigen keuze gebak dat jezelf op jou manier tot stand bracht en ook verkoopbaar moest zijn in de gewone winkel . De prijs moesten we hiervan ook vermelden met de opbrengt ervan . Ik maakte een bladerdeeg - soezengebakje . Helemaal nieuw , ook voor de leerkrachten . Niet bij ons in de bakkerei , daar had ik een afgeleide al wel gemaakt . ik rlde een stukje bladerdeeg uit tot ong. 2 mm en stak hieruit een een plakje tergrote van een vidé . Ik spoot daar een zeer fijn ringetje soezenbeslag op de rand en bakte dit af . Nadien na het afkoelen sneed ik dit randje beslag eraf en spoot met diplomat hier een laagje op afgewerkt met een beetje room . Bloemsuiker en een simpele aardbei deden de afwerking . Ik behaalde op pateserie 91 % en sloot mijn leercontract af met zeer grote onderscheiding in de praktijk !

Ik heb nooit één solisitatie gesprek gevoerd en nog nooit 1 dag zonder werk gezeten . Daarvoor gaan we toch naar de school , om later werk te vinden in iets wat we graag doen . Wel ik heb dat bereikt , en verdien er nog goed mijn boterham mee ook . Dat ik nu  hier en daar een fout schrijf of me niet kan behelpen in vloeiend frans of engels of......Dat is het rechtstreekse gevolg van mijn gedreven inzet die veel hoger lag dan bij de gemiddelde student .

Dius nu mag je nog 10 x zo een opmerking geven , nooit zal iemand mij hiermee uit mijn lood slaan . Maar toch .......

Mensen zoals ik , die minder gestudeerd hebben krijgen dit altijd te horen of te voelen als ze in groep zijn . Sommige scheppen er het genoegen in om telkens als ze in groep zijn , te laten horen dat ze een letter meer gegeten hebben . Het gevolg hiervan is dat je je nooit goed in groep voeld . Of je moet bij je eigen soort zijn , om het zo grof uit te drukken . Want wij minder geleerden zijn een andere soort . Dit heeft voor vele ernstige gevolgen op hun zelfvertrouwen en dat word zo erg bij sommige dat ze nooit in en vereniging zullen verschijnen . Ik geef maar een voorbeeld . Bij onze club denk ik dat ik de enige ben die als arbeider te werk gesteld is , de rest heeft wel een beroep met ofwel op z'n minst ergens een verantwoordelijk functie . Waar zijn de metsers , poets vrouwen  , .......lopen die niet graag ?

Nee die blijven weg op zo'n plaatsen om de simpele reden . Mensen als Rudolf vermijden  !! En nu zou ik ook nog van de blog moeten verdwijnen . Wel mijn beste Rudolf , broer van Adolf ? Waar in welk kamp zou je ons plaatsen ? Denk toch even na voor je andere mensen vanuit de hoogte bekijkt . Dit zou je eigenlijk zelf moeten weten als slimmerik voordoende !

 

12:00 Gepost door marathonmanneke in sport | Commentaren (12) |  Facebook

Commentaren

niks van aantrekken Ik schrijf ook wel eens fouten , van mij mogen ze kritiek geven , maar ge hebt goed uwen repliek gegeven mario , van mij krijgt ge 10/10 !!!!

Gepost door: roadrunnerke | 28-06-08

hey Mario, laat je niet zo uit je lood slaan door die Rudolf. Je hoeft je aan zo'n types niet te verantwoorden. Dat je veel schrijffouten maakt is menselijk, je bent een harde werker en daar heb ik enorm veel respect en bewondering voor. Dat dat misschien wat ten koste van taalvaardigheid gaat is absoluut geen schande. Het belangrijkste is dat je doet wat je graag doet en uit je relaas kan ik wel opmaken dat het op dat vlak wel snor zit ;-)

Gepost door: Ruthje | 28-06-08

Ik was vroeger ne krak in Nederlands. Ik ben in het hoger onderwijs ooit 1st van de klas geweest: dat was in Nederlands. We kregen dat maar 1 uurjte per week en dat was pure grammatica. (Voor alle andere vakken was het meestal maar 60% hoor). Ik kon vroeger niet begrijpen dat mensen dt-fouten maakten, omdat ik dat zelf nooit deed.
Nu heeft onze oudste zoon dyslexie. Spelling is een complete ramp. Onze jongste gaat dezelfde richting uit, maar heeft nu pas het 1e leerjaar gedaan, dus het is nog te vroeg om dat te zeggen.
Ik vind het nu totaal niet erg meer dat mensen dt-fouten maken, omdat ik bij mijn zoontjes vele vele ergere fouten zie. Uiteindelijk is mijn frank al lang gevallen: zo lang het kind gelukkig is, is de mama gelukkig. En als hij later achter een vuilkar hangt, en hij vindt dat de job van zijn leven, dan is dat voor mij goed. Zolang hij maar doet wat hij graag doet en gelukkig is. Dat is het belangrijkste.
Trouwens, iedereen blinkt wel uit in iets. Ik kan dinges die andere niet kunnen, en andere kunnen dinges die ik niet kan. Snel lopen bijvoorbeeld, om er maar eentje te noemen, haha!
Ik ken trouwens mensen die serieus gestudeerd hebben, mooie job, maar die menselijk gezien geen sikkepit waard zijn. Zoals ik in een vorige reactie al zei, ik waardeer mensen niet volgens hun diploma of job, maar wel op hun persoonlijkheid.
Maar de moment dat sommigen het door hebben waar het in het leven ECHT om draait, komt misschien pas als ze later verbitterd en eenzaam in het rusthuis zitten. En het veel te laat is om de stommiteiten van vroeger goed te maken.

Gepost door: Sandy | 28-06-08

Applaus!! Goed zo Mario, dat heet van je afbijten. Diep respect!! Helder denken is de meeste meer waard dan dikdoenerij!!

Gepost door: Tiny | 28-06-08

hoi ja weetje, ze passen om de twee jaar de spelling van het nederlands aan. je zou van minder fouten schrijven.

Gepost door: patrick | 28-06-08

Hoe grappig :-) Wat sommige mensen toch doen , om een beetje aandacht te krijgen , hadden we een tijdje geleden ook geen zo'n annozel geval ? het gaat blijkbaar niet goed met hem(haar) !!!

Gepost door: Katrien | 28-06-08

niets van aan trekken mario. het is gemakkelijk zo kritiek te geven zonder zich bekend te maken. je hebt al het respect van de mensen die weten wat je allemaal doet en dat zijn er heel wat. en een schrijffoutje of niet wat kan ons het schelen niemand is perfect.

Gepost door: christ | 28-06-08

je bent niet alleen van de club je hebt veel kenmerken van mij.ik ben zeker gene goeie schrijver.en ging ook niet graag naar school.ik ben ook maar ne simpele schrijnwerken.mijn broer is wel ingennieur maar toch heeft hij mij soms nodig.ik hem ook wel.zo helpen wij mekaar verder.
ge kunt misschien ook eens in het dialect schrijven voor den hitler te kloten.wa zode er van veine as ge dees leest.da is meschien gen makkie me wel orig.

Gepost door: stefkerun | 29-06-08

schitterend Ik vind eigenlijk zelfs niet dat je je moet verantwoorden, wat je doet, doet niemand je na, zoveel lopers willen kosteloos bijstaan, zoveel energie en tijd in mensen willen steken, en enkel een schouderklopje terugkrijgen, wie doet dit nog de dag vandaag ? CHAPEAU ! Kritiek geven is altijd gemakkelijk, het zegt meer over die persoon dan over jezelf...

Gepost door: runswimgirl | 30-06-08

Niets van aan trekken Mario, je bent wie je bent, ofwel apprecieƫrt men dat en anders hebben die Rudolfs en Co een probleem.
Men zou eens moeten leren om respect voor de mensen te hebben omwille van wie ze zijn en niet omwille van wat ze zijn.

Gepost door: Marc | 30-06-08

goe gezegd, Mario ! mijn respect heb je, jongen !

Gepost door: bob | 30-06-08

Een late reactie. Heel goed gezegd Mario. Trouwens, zeg nooit meer "ik ben maar ne stielman of maar nen bakker"! Neen, je bent bakker of stielman! Daar hoeft geen maar bij te staan!

Gepost door: Gert | 30-06-08

De commentaren zijn gesloten.