26-04-09

125 jaar dierenmarkt in Mol !

Ongelooflijk maar waar  . In 1884 werd de éérste dierenmarkt georganiseerd in Mol . En nu 125 jaar later bestaat die nog altijd , en groter dan ooit tevoren . Er zijn de voorgaande jaren wel veel veranderingen gebeurd . Vroeger , en dan praat ik over de tijd dat ik nog kleintjes was , dus zo een 30 - 35 jaar geleden , verkochten vooral particulieren hun zelf gekweekte dieren zoals konijnen ,  poezen , kippen , ganzen , vogels , vissen , honden .....dus alle kleine dieren ! Nu is er de  voorbije jaren met de opkomst van Gaja veel veranderd . Veel wetten bijgekomen , die misschien veel goeds realiseren , maar de doodsteek was voor de echte dierenmarkt . Alle dieren moeten vooraf ingeent zijn , comfortabele hokken enz... De dieren verkeren misschien wel meer in een luxe possitie tenopzichte van 125 jaar geleden . Maar de mensen die nu een hond of een poes of gelijk welk dier heeft dat gejongt heeft , gaat zeker geen dieren arts aanspreken om 6 katten in te enten om ze daarna bijna gratis te moeten weg geven of verkopen  . Azielen waar ze er ook verschrikelijke dingen mee doen of gewoon een gat in de tuin waar ze de dood vinden is het gevolg van deze wetgeving . Ja voor stads mensen zal dit even schrikken zijn dat te lezen  , en vinden het niet kunnen . Wel ik vind dat ook niet kunnen en sterilizeren is de oplossing , maar gebeurt meestal na het éérste nestje omdat ze er niet aan dachten ! Vroeger was de dierenmarkt de absolute oplossing en je stak  je poezen of hondjes in een kartonnen doos en je vertrok met je kinderen of kleinkinderen naar de Molse dieren markt om ze te verkopen . Dat moet ge nu ééns proberen .  Ik stond overlaatst bij een kraam die Ganzen en Pauwen verkochten . De pauw was opgesloten in een kleine kooi waar de staart netjes uitstak ! Het diere kon zich niet draaien . Is dit dieren mishandeling ? Wel voor ne meneer van Gaja wel . De kooien moeten groter , ze moeten kunne bewegen .......Maar man , als iedereen hier dat moet doen dan is de marktplaats 10 x te klein . + hebt ge zo'n beesje al eens gevangen . 15 kg met zeer krachtige vleugels  .....Ik nodig u uit volgende week bij mij thuis om dat even te proberen , want daar lopen ze wel vrij rond hoor . Alleen hier een 4 uurtjes zitten ze opgesloten . Er zijn mensen die het veel slechter hebben !! Hou u daar mee bezig !!  Awel ik begreep die man dadelijk . Ze blijven overdrijven en maken dingen stuk , en kijken maar 1 richting uit ! Nu is het gevolg van al deze aanpassingen , dat de dieren markt alleen maar meer door handelaars bezet wordt . Ze is nog zeer mooi hoor , daar niet van . Maar het uiteindelijke doel ervan is volledig weg . 

Maar voor we hier naar toe trokken , was ik al om 7 u met steffan aan het lopen . Een toerke van  15 km . Ik heb er echt van genoten . want deze week is het op loopvlak echt triestig geweest . Niks goesting ! Het was daarom al van woensdag geleden dat mijn sloefkes dienst gedaan hebben . En had ik deze morgen met steffan niet afgesproken dan had ik mijn bed niet uitgekomen . Maar dat had ik gisternavond al voorzien . Dus weeral bedankt stefke voor deze mooie training .

En nu krijg ik juist van Gert een mailtje terwijl ik dit blogje schrijf , met de vermelding . Peter Maes , een kameraad van hem , die zo bij mij is komen aankloppen voor een schema zo ong. een jaar geleden en al vele pr's gelopen heeft op de korte afstanden , maar nu ook op zijn marathon in Antwerpen . Hij zou volgens schema getraint hebben voor 3.10 - 3.15 u . Gert heeft er geen tijd bijgezet ( houd het spannend ) maar zet er wel bij dat hijn een pr gelopen heeft van vele minuten en dat hij supper tevrede is ! Benieuwd naar zijn sms . In elk geval , profficiat peter !! Ook zal het weer spanand zijn naar al die andere uitslagen , met of zonder een schema van mij , maar toch weer veel met !!  Ik zit echt te duimen nu hoor !! Geen enkele toest gerakt met de duim . Ze staan lekker omhoog gericht !! wie doet mee ? :-)

En nu seffens met ons Femke naar de cinema , dannaar de opendeurdag op de school van ons Sanne , die daar Madam pheip  uit Nero moet na bootsen . Dus een standje aan de wafelenbak !

 

13:02 Gepost door marathonmanneke in sport | Commentaren (4) |  Facebook

Commentaren

Ik denk dat ik morgen een gva moet kopen voor de uitslag, ik ben zooo benieuwd!! Bedankt voor het duimen want het was nodig, denk niet dat ik ooit al zo diep geweest ben.

Gepost door: Wendy | 26-04-09

Ik ga nooit naar zo'n markt , heb toch medelijden met die beesten hoor ! Maar ik begrijp uw argumenten wel, want je hebt daarin ook wel wat gelijk !! der zijn toch nog veel te veel mensen die een dier kopen zonder er bij na te denken !! Daardoor zitten de asielen ook overvol !
Gr jetty

Gepost door: Jetty | 26-04-09

Mario !!! Bedankt voor het duimen ! Heb het ook gehaald binnen het uur ! 58.59 min. (+ 300 m. te ver afgeklokt) MERCI voor alles al hé !

Gepost door: Dirk De Groof | 26-04-09

Peter was heel blij en heel fris na de aankomst. Die loopt nog onder de 3u binnenkort, zeker weten.

Gepost door: Gert | 26-04-09

De commentaren zijn gesloten.