08-11-09

weeral een mooie training !

Deze morgen en training met stefke en snelle wendy . Het was weer zeer vroeg uit het bed komen . 6.30 u vertrokken we voor een 12 - 15 km . Ik had mijn garmin vergeten , stefke was hem vergeten op te laden en wendy wist ons onderweg tevertellen dat zijn de hare niet had opgezet . Dus 3 slimmerikken bij elkaar hebben een zeer leuke training van ong. 14 km achter de rug tegen 5 min/km ong. Ik zal er geen 5 sec naast gezeten hebben !

Veel gebabbeld zodat het weeral veel te snel voorbij was . We gaan alle drie naar Utrecht volgend jaar en lopen of hebben toch plannen om alle drie ong in een tijdpanne van een 5 min verschil aan te komen . Wendy ong. 3.05 u , stefke hoopt op nog beter maar weet dat er grenzen zijn . En ikke als laatste van de drie , 1 sec beter dan mijn pr van 3.08 u . Dus onze snelheden zullen dicht bij elkaar liggen . Wendy was al aan het aftellen ....nog 150 dagen vertelde ze . Niet gecontroleerd of dit klopt , maar dit gaat toch al ver op het vlak van motivatie of de grens naar verslaving !! 

Maar beter zo , dan lui in de zetel te ploffen .......al kan dit ook deugd doen ! Ga dat seffens zeker eens proberen nadat ik Katrien haar schema af heb . Dat deze dame verslaafd is aan lopen hoeft niet mer gezegd te worden !  

Morgen is het rustdag ! De belangrijkste dag van de week om mijn lichaam te laten opbouwen !  Dat is een punt wat velen niet begrijpen . Dat rust je lichaam opbouwd en trainen het afbreekt !

Ik geef je een simpel voorbeeld om je dit voor ogen te houden hoe het werkt zonder in de ditails te treden die het allemaal ingewikkeld maken !

We vetrekken bij een volledig uitgerust lichaam en geven dat het trainings  cijfer 5 . Als je gaat trainen vermoei je en belast je je lichaam dat dit cijfer zakt . Je komt thuis en bent vermoeid en je bereikt het cijfer 3 . dan heb je rust nodig en hoeveel dit is is een beetje afhankelijk van het niveau waar je in zit . Maar voor een amateursporter die dagelijks gaat werken is 24 u toch wenselijk ! Nu tijdens die rust begint je lichaam zich te herstellen . En je lichaam heeft de eigenschap om zich altijd beter te maken dan voordien en brengt je lichaam naar het cijfer 6 . Dus dat is de vooruitgang . Dan is het belangrijk dat je op dat moment je training hervat . En zoals ik al zei , er wordt aangenomen dat dit ong 20 - 24 u is . Dus van het training cijfer 6 daal je terug naar 4 deze keer als je je training beeindigd hebt , maar wer in de rust herstel je en weer beter dan voordien , dus naar 7 . En zo gaat dit verder tot je je top bereikt hebt !

Dit is nu een versneld senario . De verschillen liggen kleiner .

Het omgekeerde is ook mooi aan te duiden . Mensen die denken dat meer en meer trainen beter gaat zijn . ( Vergelijk je niet met toppers die 3 x per dag trainen ! Die slapen tussen hun trainingen en werken meestal niet )

We vertrekken terug bij het training cijfer 5 . Je gaat trainen en daald naar 3 . Dan rust je niet volledig en dit kan door je werkomstandigheden zijn of familiale redenen . Maar daar houd je lichaam geen rekening mee ! Je lichaam krijgt dus onvoldoende de tijd om te herstellen en je gaat je volgende training weer plannen na 12 u ( s'avonds en smorgens trainen ) en je vertrekt met een lichaam dat maar hersteld is tot 4 . Na je training kom je thuis en je bent supper vermoeid en het ging langs geen kanten of het ging deze keer nog wel goed , maar je zal ongetwijfeld je lichaam weer wat afgebroken hebben en zit nu aan 2 . Verwacht nu niet als je deze keer wel 24 u rust dat je lichaam toch een opbouw gedaan heeft . Wel tegenover je laatste training , maar dan zit je nog maar op 5 , waar je aan vertrokken bent ! Dus 2 trainingen gedaan en niks bereikt !!  

Hoe kan ik dat dan controleren ?

Luisteren naar je lichaam is iets wat een grote rol speeld ! Ga ik nu proberen mijn oor op mijn benen te leggen ? :-) Je ochtend pols verteld al heel veel . Als die telkens verhoogd naarmate je trainingen vorderen , dan is de tijd gekomen dat je er even  de rem op zet . Loop ik dan helemaal niet ? Een dag of 2 rust zal al veel oplossen en de rest van de week heel rustig wat loslopen aan 50 % van je trainings inhoud van je schema waar je geeindigd bent ! Na die week zal je merken dat het gevoel veel beter zal zijn en pas dan het voorgenoemde toe en controleer je ochtend pols !

Dit was een simpele uitleg voor iets wat soms zeer moeilijk omschreven staat met details waar wij niks aan hebben !!     

11:27 Gepost door marathonmanneke in sport | Commentaren (8) |  Facebook

Commentaren

Leuke uitleg Mario, zeker de moeite om in het achterhoofd te houden!! En ook goed om te weten dat ik in Utrecht voor 3u05 ga, dat is wel sneeeell!

Gepost door: Wendy | 08-11-09

ik geef je gelijk, ik ben al 14 dagen aan het rusten, ben ik nu al een 10? ;-)

Gepost door: Jess | 08-11-09

rust Ik rust ook al meer dan 5 dagen .. en haat het ... wil gaan lopen maar durf nog niet.
Proficiat met je prestatie op het Zilvermeer !! Schitterend gedaan. Ik pendelde toen tussen den basket en den babyborrel !!! Heb aan jullie gedacht !!

Gepost door: Edith | 08-11-09

gewoon een groetje hier !

Gepost door: kaat | 08-11-09

Ik denk .......... Ik denk dat veel amateurs gelijk zot beginnen te lopen en na enkele keren al stoppen , omdat ze vanalles beginnen te voelen . Op mijn werk zijn er verschillende hoor ! Ik stuur die nu allmaal naar uw blog !!! Kunnen ze het eens van een ervaren iemand lezen !! gr

Gepost door: jetty | 08-11-09

het klinkt toch allemaal simpel he zoals onze coach het kan neerschrijven, merci Mario

Gepost door: Guy | 09-11-09

opgepast helaba: 3 keer je Garmin vergeten = 1 jaar schorsing hé!!

Gepost door: geert | 09-11-09

Bedankt voor de uitleg. Zeker iets om in de gaten te houden.

Gepost door: Yves | 10-11-09

De commentaren zijn gesloten.