03-07-10

Vakantie !!

Het is vakantie en ik zit hier achter mijne pc. Trekt op niks eigenlijk . Maar het zal niet lang duren en dan lig ik in het zonneke ! Nog niet in kroatie  , maar nog even hier thuis op ons terras . 

Deze morgen was ik om 5 u al thuis . Dat is uitzonderlijk vroeg natuurlijk , maar als alles opgewerkt is , zoals fruit , room .....dan moet ge wel stoppen he ! Nee zo simpel ligt het allemaal niet natuurlijk , maar het is wel zo dat de laatste dag er veel op bestelling gewerkt wordt , te kiezen uit een nog beperkt gamma . En dat beperkt gamma is nog zeker veel groter dan de meeste bakkers hier in omstreken . 

Ik had al afgesproken met stefke en normaal gezien met snelle wendy , maar die had nu onder de vakantie andere plannen met de'n Herbert ! Ik ga er niet teveel over uitweiden , maar meer lees je wel op haar facebook ! Dus haar vrienden mogen haar zeker leren kennen op alle manieren !! :-) 

Dus wij waren om 6 u al aan het zwoegen terwijl Wendy ........ook aan't zwoegen was ! :-) Ons tochtje ging richting de bleken . 13 km tot bij mij thuis is dit tochtje  en liepen tegen 5.30 min/km  Echt vermoeien doe je je dan niet ! Maar omdat het met stefke echt de betere kant op gaat , stelde hij voor om er nog een stukje van een  2 - 3   km bij te doen . Dus liepen we nog naar de 15 kapellekes , en deden daar een plaatselijk toerke van 2.5 km . In totaal hadden we een dikke 15 km . 

Het was zeer aangenaam van temperatuur om te lopen , maar ook zo dachten de insecten er ook over om dan uit te vliegen . Ze kleefden over je hele lijf , en je mond openen betekende een grote hap , lekkers binnen hebt . Met een beetje appelsap doorspoelen , is best lekker zij stefke . Dus die gast heeft zijn ne mond niet dicht gedaan . :-)

Het was dus weer super gezellig om te lopen , al misten we wendy wel ! Maar na mijn vakantie heb ik al met stefke afgesproken om ook door de week s'avonds te gaan lopen . Dus hopelijk ziet Wendy het zitten om dan toch even wat tijd af te pitsen van haar vurige bezigheden ! :-)

Ge kunt het draaien of keren hoe je het wil , maar eens je vertrokken bent met lopen , of het nu warm of koud is , regen of wind ........ik beleef er telkens veel plezier aan ! 

En ik wil naar de mensen die deze blog ook al een tijdje volgen , en soms zo met vragen zitten en die dan per mail stellen ( wat ik zeker niet erg vind ) of opmerkingen maken van ,

* met zo'n weer kan je toch niet lopen ? 

* ik ben traag , dus loop ik altijd als het  donker is .

* wat bedoel je nu met duur-lopen ? Je loopt dan traag , maar ik ben altijd traag , ook in wedstrijd !!

* ik ben niet zo'n dorstig persoon , dus ik neem nooit drinken mee ! Het is trouwens lastig en ik krijg er schuur wonden van .

En nog een laatste , en best wel een grappige voor mij . Ik heb geen schema en loop gewoon voor mijn plezier , maar zou wel eens wat vooruitgang willen boeken . Jou schema's schijnen goed te zijn , maar dat jij nogal streng bent in de aanpak ervan ! Daarom denk ik dat het niet echt iets is voor mij !! Misschien voor binnen een paar maanden !!

Ik ga daar toch eens efkes vlug iets op zeggen ! Iedereen moet voor zich zelf uitmaken wat hij/zij wil van het lopen . Iedereen kan trouwens lopen ! Van het moment je 100 m gelopen hebt achter de kleine of achter je hond die niet luisteren wil , dan heb je gelopen ! Ben ik dan een loper ? Dat zou natuulijk wel wat vlug zijn om daar loper op te plakken , maar het begin is er al en je hebt de mogelijkheden om dit uit te bouwen ! ( Mensen met een handicap zouden wel weten wat ze zouden doen als ze 100 m konden lopen ) Dus alles kom erop aan , hoeveel karakter je hebt ! Hoe graag je wil lopen . 

Ook het weer is voor mij geen uitvlucht om niet te lopen . Al die onzin over het is slecht om nu te lopen ......ik noem dat uitvluchten ! Je hebt zoveel kledij die het toelaten om met gelijk welk weer type te kunnen lopen . Er zijn natuurlijk extremen zoals nu 35 graden met veel zon , maar pas dit dan aan door een uurtje vroeger in de morgen  of later in de avond te gaan lopen ! De koude van - 16 graden deze winter ......ik hoor dan allerlei geklaag over luchtwegen die koud worden , Keelpijn .....Iedereen kan met dit weer ziek worden , maar probeer dan toch even eens te luisteren of een boek vast te nemen en hoe te voorkomen ! Bij koude adem je best door de neus !! Is zeker niet gemakkelijk , maar bij trage duurloopjes waarbij je dus langer weg bent doordat hier de duur of de tijd dat je onderweg bent zeer belangrijk, is , en niet de snelheid , of toch in mindere mate , adem of leer dan ademen door de neus ! De neus warmt je adem op zodat die niet als kou in de luchtpijp ervaren wordt . 

Ik ben traag en denk dat ze met mij lachen ? Wel laat ze lachen ! Je moet eerst leren traag lopen ! Leren om je conditie wat uit te breiden . Om bv. 1 uur te kunnen lopen ongeacht hoeveel km je loopt ! En wees hier altijd fier op !! Loop dus nooit met je hoofd omlaag , want ook dat is wat ik hier en daar opmerk bij de minder snelle loper of loopsters . Ze willen niet gezien of herkent worden ! Ik zou een beginnend loper altijd 3 x per week aanraden om te lopen . Dit kan met een schema van mij of van een club ( star2run) of zo met een i-pod ......allee dingen genoeg om echt te starten van 0 tot .....? een marathon misschien !! Maar eens je bv. 5 km kan lopen en voor jezelf uitgemaakt hebt dat je niet meer dan bv. een klein uurtje 3 x per week tijd hebt om te sporten . Dan is het vanuit die conditie , dus je 5 km kan je lopen ongeacht welke tijd , het juiste startpunt om op een simpele manier op je eigen ritme verder op te bouwen . Noteer het tempo dat je gelopen hebt over je 5 km , en waarbij je toch vrij moe aankwam , dus redelijk doorgelopen hebt . Stel dat dit 7 min/km is , wat voor sommige als traag gezien wordt , terwijl voor jou dit echt het beste van jezelf is . Hanteer 3 trainingen zodat je je zeker amuseert , geen piste of club nodig hebt , maar gewoon jezelf en je karakter .

Dag 1 ) Duurloop / Loop tegen 8.30 min/km 5 km . Adem door je neus , en drink elke 15 min een klein slokje water !

2 dagen rust !!!

dag 4 ) Wisselloop / loop 3/4 van de tijd die je over je duurloop deed , dus normaal gezien 30 min afwisselend 2 min heel traag en 2 min ietske sneller , maar geen wedstrijd tempo !! Dus gewoon dat tikje versnellen en 2 min volhouden en dan weer 2 min trager , maar zonder te stoppen !!  

1 dag rust !!

Dag 6 ) snelle duurloop in stukken /   4 x 10 min lopen tegen 7.30 - 7.45 min/km met 3 min wandelen tussen  . Het wandelen dient om je hartslag echt goed te laten zakken . Merk je op dat dit niet gebeurt , of je hebt last bij de volgende stuk dat je loopt , maak er dan 4 min van en blijf gerust even stilstaan !! Maar de hartslag moet gezakt zijn tot ong 100 - 120 !!

1 dag rust !!

Verleg hier elke week een beetje je grens . Je volgende duurloop is niks sneller , geen enkele training wordt sneller gelopen dan de week ervoor ! Maar wel de afstanden uitbreiden naar de duurloop er elke week 1 km bij te doen ! De wisselloop , 2 min traag en 3 min sneller en de week later 3 min traag en 4 min sneller  / de snelle duurloop , 5 x 10 min en de week later 4 x 15 min .

Zo ben je al 3 weken bezig !! Week 4 is de rust week !! Dan doe je 1 duurloop op woensdag of donderdag van 45 en elke km versnel je even 2 x 20/40 dwz 20 sec sneller lopen maar niet sprinten !! Dus wel efkes de gas open !! en dan 20 sec rusten ! Dit doe je dus elke km of om de 8 min.

En in het weekeinde ga je met opgeheven hoofd naar een 5 km wedstrijd en noteert er je vorderingen !!

Het is best mogelijk dat je al in wedstrijd tegen 6 min/km liep , dus dan is dit gewoon een beetje zelf aanpassen aan je eigen tempo he ! Duurloop = 7.30 min/km / snelle duurloop = 6.30 - 6.45 min/km  . 

Wees vooral fier op jezelf dat je loopt , dat je kan lopen , en dat je op een verstandige en simpele plezante manier flink wat kan opbouwen ! Heb je dit afgewerkt en bemerk je echt vorderingen en je wil verder , geef een seintje en we maken speciaal voor je een schema dat je zelf gekozen doelen doet bereiken ! 

Nog 1 ding waar ook niemand mee moet afkomen , of waar ik zeker al lachend mee omspring . Ik heb gene tijd om te sporten !! 

Ik ken zeker gevallen waarbij dit zeer juist is en ik met veel respect naar kijk en omspring ! Maar voor je zelf denkt daarbij te zijn , bekijk je dagindeling eens ! of je week indeling ! Plan ik alles wel goed ? Ja ???  Welke tv programma's bekijk je elke dag ? Dus hoeveel tijd breng je door voor dat zwarte beeld te kijken dat nog altijd in die zelfde hoek van de kamer staat . Kan daar geen 1 uurje af ? Of kan ik niet 1 uurtje vroeger gaan slapen om s'morgens eerst te lopen ? Dus iemand die bij mij afkomt door te zeggen dat hij/zij gene tijd heeft om 3 u per week tijd heeft om te sporten , of zelfs elke dag 1 u is verkeerd bezig of wil gewoon niet lopen en doet liever iets anders . Dus mist karakter , of liefde voor de sport   !! 

 

Allee ik wens jullie allen ook een prettig verlof ! En voor diegene die er nog moeten op wachten ......flink jaloers zijn he !! :-) .........


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

13:12 Gepost door marathonmanneke in sport | Commentaren (6) |  Facebook

Commentaren

prachtig verwoord ! ik heb je blog 2x gelezen ... heel nuchter geschreven waar waarheid en feiten mekaar ontmoeten ! ,Prettige vakantie en geniet van de zon,zee het land en vooral van mekaar

Gepost door: Katrien | 03-07-10

Voor beginnelingen is het zeker effe zelfvertrouwen kweken. Ik wou mij in het begin ook niet als een "echte" loper kleden, en durfde ook geen oogcontact te maken met passanten, dacht dan ook steeds dat die mij uitlachten, oh en dan de eerste wedstrijd: zo'n schrik om laatste te eindigen. Gelukkig ben ik daar nu al een beetje overheen. Een heel prettig verlof en tot de volgende training!!

Gepost door: Wendy | 03-07-10

Gewoon doen ik ben nog altijd een trage, ik heb geen atletisch lijf, ik zweet mij te pletter en zit ALTIJD in de staart van wedstrijden. Ik schaam me daar echt niet meer voor. Waarom zou ik ? Als je al tegen iemand wil lopen, dan is het volgens mij toch best om gewoon tegen jezelf te lopen. In alle eerlijkheid ben ik nog maar één keer uitgelachen, op een wedstrijd waar ik inderdaad veruit de laatste was. Maar voor de rest krijg ik in mijn dorp altijd vriendelijke begroetingen. Ze kennen mij als 'dat meiske dat loopt', en is er mij nog nooit iemand achterna gelopen met een chronometer.
Maar dat ik het allemaal zo goed kan relativeren en genieten is natuurlijk omdat dit helemaal in de geest van de webloggers en Mario is : genieten en voor jezelf zien wat je wil !

Gepost door: kaat | 03-07-10

als je een jaar geblesseerd bent geweest, dan relativeer je héél véél wat dat lopen betreft. Voor mij hoeven PR's niet meer, och, zelfs een marathon hoeft niet meer. Als ik maar terug eens kan lopen, en of dat nu snel of traag is, en 5 km of 20 km...het doet er niet toe, als ik maar gewoon weer wat kan lopen... Nu met een ukkie in huis zal het ook wel zoeken zijn naar momenten om te kunnen lopen, maar gezien ik nu al een paar keer ben kunnen gaan fietsen zal ik ook wel eens wat momentjes vinden om te kunnen gaan lopen, ook al is het maar een half uurke per keer in 't begin (ukkie moet eten hé van de melkfabriek hé ;-)).
Geniet van je verlof!!

Gepost door: Ruthje | 04-07-10

mooie blog Mario helemaal mee eens ook ermee. in de winter veel verkoudheden, maar als ik kon ging ik weer, baalde verschrikkelijk als ik niet kon gaan lopen. nu met de warmte inderdaad of 's morgens vroeg of 's avonds laat. en.....tv kijken doe ik al niet, vandaar ook dat ik al de rest van de tijd mijn andere hobby's kan doen en ook al kom ik tijd te kort, lopen zal ik:) in september2009 te goed begonnen met start to run...1januari2010 kon ik de 5km.. mijn eerste bosloop van 5km heerlijk! de foorloop ...was afzien, maar ik ging door, Leopoldsburg met een massa rustig bosloopje, zo geleerd ook om in Dwars door Geel te gaan, dat ging ook goed, niet binnen de 30minuten, maar 32minuten, toch weer 8minuten sneller dan in Dessel:) beetje voor beetje kom ik er wel... hé een heel mooi verlof

Gepost door: sandra schoute | 04-07-10

Mario
ik wens je bij deze ook een zeer prettig en welverdiend verlof. Maar zal het voor 1 keer toch niet eens met je zijn. Het gebeurt zelden maar ... voor de andere lezers: ik heb ook schema's van Mario maar door x-aantal andere zaken kan ik mij er niet helemaal aan toe wijden. Komt die voetbal er nog bij en dan heb je blessures. Maar bon, op karakter loop ik ook mijn marathons en als ik ooit onder de 4 uur wil, weet ik dat ik Mario's schema moet en zal gebruiken. Dat is zeker waar. Waarvoor nog altijd dank btw.
Maar over die koude heb je mij helaas niet aan je kant hoor. Als ik ga lopen met koude of met warm weer (wat ik allebei zeer graag doe) moet je mij daarna eens horen thuiskomen. Precies een piepende fiets. Een puf is nodig en dan kalmeer ik wel na zo'n 2 à 3 uur wachten. En geloof me, ik adem door mijn neus. Alleen is het echt niet aangenaam om achteraf 2 uur plat te liggen. Dus daar volg ik je niet helemaal. Echter, nood breekt wet en ik doe het dus toch, gebruik mijn puf (bij dopingcontrole word ik levenslang geschorst :-) , daarom loop ik maar tijden boven de 4 uur hé).
Het komt volgens mij ook op 2 zaken aan. Je moet het graag doen, anders zou ik zeggen, zoek jezelf een andere hobby die je wel graag doet, je moet van die start to run vanaf. Het wordt pas leuk als je 5 km aan een stuk kan lopen en als je na les 5 steeds stopt, blijf je in die eerste niet zo fijne lessen hangen en ten tweede dan maar: toon karakter. Het doet pijn bij iedereen, maar achteraf doet het enorm veel deugd. Zeker bij een marathon, vanaf 30 km is het soms pijnlijk maar doe jezelf een plezier en kijk even rondom, ja het is voor iedereen zo en wacht maar tot die laatste 200 meter. De wereld ligt aan je voeten! Mooie samenvatting? Grtz, Steve Ps: gaat die triathlon in Mol door en zoja wanneer?

Gepost door: Steve | 14-07-10

De commentaren zijn gesloten.